
الگوریتم کبوتر گوگل چیست ؟
گوگل باغ وحشی از حیوانات رنگارنگ دارد که الگوریتمهای آن هستند! ما تا به امروز درباره الگوریتم پاندا گفتیم که چطور محتواهای بیکیفیت روی اعصابش هستند، با الگوریتم مرغ مگس خوار آشنا شدیم که بزرگترین این خانواده است و کنترل بقیه اعضا را در دست دارد.
مقاله امروز ما درباره عضو دیگری از این خانواده، یعنی الگوریتم کبوتر گوگل است. این الگوریتم کمی با الگوریتمهای دیگر تفاوت دارد و فاکتوری را به رتبهبندی گوگل اضافه کرده که شرایط کسب و کارهای مختلف، و به خصوص کسب و کارهای محلی را بهتر میکند.
قبل از پرداختن به الگوریتم کبوتر گوگل، بهتر است که ابتدا با اصطلاح دیگری آشنا شوید که به آن سئوی محلی (Local SEO) میگوییم. سپس به تغییرات گوگل و نقش الگوریتم کبوتر در دنیای جستجوها خواهیم پرداخت.
سئوی محلی چیست؟
تا حالا چند بار برایتان اتفاق افتاده که برای پیدا کردن یک کتابفروشی، آرایشگاه، رستوران، سینما و یا هر مکان دیگری نزدیک به خودتان، دست به دامان گوگل شوید؟
اینطور که آمارها نشان میدهند، حدود یک سوم از جستجوهای کاربران در رابطه با مکان یا موقعیت مکانی هستند و بیش از دو سوم کاربرانی که درباره مکان جستجو میکنند، به دنبال جاهایی هستند که به آنها نزدیک باشد!
خب؛ با این حساب دور از ذهن به نظر نمیرسد که گوگلِ دوست داشتنی که همیشه در خدمت مردم است، فکری به حال جستجوهای مکان محور آنها نکند.
این بار گوگل برای بهبود تجربه کاربران در جستجو و رساندن هر چه بهتر آنها به نتایج مورد نظرشان لوکیشنها را هدف قرار داد. بله، گوگل علاوه بر محتوا و لینک و ... موقعیت مکانی را نیز در نظر میگیرد.
به افرادی که در گوگل به دنیال یک مکان خاص در نزدیکی خودشان هستند جستجوکنندۀ محلی، به این شکل جستجوها جستجوی محلی و به فراینده بهینهسازی سایت یا مکانتان در نقشه برای نمایش در پیشنهادات مکان محور گوگل، سئوی محلی میگویند.
برای اینکه سئوی محلی را راحتتر متوجه شوید به تصاویر زیر نگاه کنید.
من ساکن ارومیه هستم و همانطور که میبینید فقط با جستجوی عبارت "کلهپزی نزدیک من" گوگل 3 تا پیشنهاد که از نظر مکانی نزدیکترینها به من هستند نمایش داده است. (البته قبلاً گوگل این نتایج را در یک باکس 7 تایی به کاربران نشان میداد، اما بعد از الگوریتم کبوتر گوگل، این باکس کمی تغییر یافت، سه تایی شد و با زدن گزینه More میشود به نتایج بیشتری دست یافت.)
دقت کنید؛ فقط در این باکسهای 3 تایی نیست که نتایج را بر اساس موقعیت جغرافیایی میتوانید ببینید. سایتها و صفحات وب نیز بر این اساس مرتب میشوند. درست مثل تصویر زیر:
در اینجا من باز هم عبارت "مهد کودکهای نزدیک من" را جستجو کردهام، نه عباراتی مثل مهد کودک ارومیه یا آذربایجان غربی! همانطور که میبینید گوگل باز هم نتایجی را برای من آورده است که از نظر مکان و موقعیت جغرافیایی به من نزدیکترند.
پس نتیجه میگیریم که یک فاکتور دیگر هم به سری فاکتورهای رتبهبندی گوگل اضافه شده است و آن چیزی نیست جز موقعیت جغرافیایی.
رتبهبندی بر اساس موقعیت جغرافیایی به کسب و کارهای کوچک و محلی این فرصت را میدهد که بیشتر و هدفمندتر دیده شوند. به کارهایی که برای بهینهسازی کسبوکارها و نمایش دقیقتر و بیشتر آنها در نتایج جستجوی گوگل انجام میدهیم سئوی محلی میگویند.
خب، این هم از تعریف سئوی محلی. حالا دیگر وقت آن است برویم سراغ الگوریتم کبوتر گوگل و با تاثیراتی که روی سئوی سایت و رنکینگ گوگل داشته آشنا شویم.
معرفی الگوریتم کبوتر گوگل
الگوریتم کبوتر گوگل در سال 2014 به منظور بهبود جستجوی محلی و نمایش نتایج بهتر به کاربرانی که نام مکان یا بیزینسی خاص را جستجو میکردند ارائه شد. این الگوریتم تاثیر زیادی روی بهتر کردن نتایج جستجوی گوگل داشته و موقعیت مکانی را به عنوان یکی دیگر از فاکتورهای رتبهبندی سایتها، به گوگل اضافه کرده است.
بعد از الگوریتم کبوتر شاهد چه تغییراتی بودیم؟
- هدف اولیه الگوریتم کبوتر، اتصال سئوی محلی به الگوریتمهای قدیمی گوگل است. این پیوند باعث شد تا موقعیت جغرافیایی نیز در رتبهبندی سایتها و علیالخصوص کسب وکارهای محلی در نظر گرفته شود.
- الگوریتم کبوتر، مهارت گوگل در محاسبه موقعیت جغرافیایی و فاصلهها را بهبود بخشیده است. این اتفاق برای کسب و کارهای محلی یک شانس بزرگ است و کمک میکند تا در همان منطقهای که اطرافشان است بیشتر و بهتر دیده شوند.
- بعد از الگوریتم کبوتر گوگل، پکهای 7 تایی در صفحه نتایج، جایشان را به پکهای سه تایی دادند.
منظور از پک همان چند نتیجه اول گوگل است که حاوی اطلاعات، نام و نشانی کسب و کارها هستند و در جستجوهایی که با مکان در ارتباطند، نمایش داده میشوند. مثلاً اگر شما آموزشگاه زبان ساری را جستجو کنید، پک سه تایی زیر 3 تا از مرتبطترین نتایج را همراه با اسم و آدرس در اختیارتان قرار میدهد.
چگونه از الگوریتم کبوتر گوگل به نفع کسب و کارمان استفاده کنیم؟
متخصصان SEO اوایل که الگوریتم کبوتر آمده بود دچار شک و شبهه شده بودند و نمیدانستند که این الگوریتم به نفع سایتشان بوده یا به ضررشان.
سرانجام، کارشناسان بعد از کش و قوسهای بسیار و بررسی آمار به دست آمده از سایتهای مختلف، به این نتیجه رسیدند که این الگوریتم ضرری به سایتها نمیزند، اما 100% به نفع کاربران موتور جستجو عمل میکند. میپرسید چطور؟
ببینید، قبل از این الگوریتم اگر شما عبارتی مانند "شیرینی فروشی تهران" را در گوگل جستجو میکردید، یک پک 10 تایی برایتان نمایش داده میشد که حاوی اطلاعات بهترین شیرینی فروشیهای تهران بود؛ بدون آنکه دوری یا نزدیکی آن به شما لحاظ شده باشد.
در این لیست 10 تایی ممکن بود شیرینی فروشی در غرب تهران یا شمال شرق ببینید، در حالی که لوکیشن شما در مرکز تهران بود.
اما الان وضع کمی فرق میکند. شیرینی فروشیهایی که قبلاً در لیست 10تایی نمایش داده میشدند حذف شده و جایشان را به مکانهایی دادهاند که به شما نزدیکترند.
با این توضیحات مشخص میشود که گوگل اطلاعات را جزئیتر و نزدیکتر به جستجو در اختیار کاربران میگذارد و خب این اتفاق به نفع کابران خواهد بود. حالا به نظر شما چنین اتفاقی به نفع سایتها هم هست؟
در برداشت اول شاید اینطور به نظر برسد که چون تعداد پک به سه تایی کاهش پیدا کرده و دایره نمایش نتایج کوچکتر شده، بازدید سایتها کاهش پبدا کند؛ اما بیایید نگاهی داشته باشیم به آمار به دست آمده.
طبق آمار موجود:
- در 69% موارد، تغییرات ایجاد شده در موتور جستجوی گوگل به نفع کاربران بوده. آنها به نتایجی دقیقتر دست یافته و این تغییرات را مثبت دانستهاند.
- در 53% موارد، الگوریتم کبوتر روی سایت اثر منفی گذاشته.
آیا باید نگران الگوریتم کبوتر باشیم؟
در نگاه اول شاید اینطور به نظر برسد که 53% اثر منفی یعنی دیگر همه چی تمام است و باید کاسه کوزه را جمع کنیم! اما عجله نکنید.
قبلاً اگر سایت شما 100 بازدید داشت ممکن بود فقط 10 تا از آنها مخاطب شما باشند یا از شما خرید کنند، اما الان با توجه به اینکه نتایج به شکل هدفمندتر در اختیار کاربران قرار میگیرند، میشود گفت که از هر 100 بازدید (شاید در مدت زمان طولانیتر) 80 تای آنها مخاطب هدف شما هستند و ممکن است تعداد بسیار بیشتری از شما خرید نیز انجام دهند.
در بازاریابی آنلاین اصطلاحی به نام نرخ تبدیل داریم که رابطه تنگاتنگی با الگوریتم کبوتر دارد.
نرخ تبدیل چیست؟
فرض کنید کاربری از طریق تبلیغات در سایتهای دیگر یا به طور طبیعی از طریق موتور جستجو وارد سایت شما میشود و یک فایل دانلود میکند، ثبت نام میکند، خرید میکند یا هر عمل دیگری که مد نظر شماست. در این مواقع که کاربر عمل مد نظر شما را انجام داده است، در اصطلاح تبدیل رخ داده است.
به نسبت تعداد کاربرانی که تبدیل به مشتری یا مخاطب شما شدهاند، به تعداد کل کاربران وارد شده در سایت نرخ تبدیل میگویند.
در رابطه با ارتباط الگوریتم کبوتر با نرخ تبدیل باید بگوییم چون کابران به شکلی بهینه و هدفمندتر وارد سایتتان شدهاند، احتمال اینکه عمل مورد نظر شما را انجام دهند بسیار بیشتر است. بدیهی است که با این شرایط (حتی اگر ترافیک سایت کاهش پیدا کند) نرخ تبدیل بهبود چشمگیری خواهد یافت.
با وجود الگوریتم کبوتر، بُردِ اصلی با کیست؟
الگوریتم کبوتر گوگل، الگوریتمِ بُرد-بُرد است؛ اما این وسط برخی سایتها هستند که خیلی بیشتر از قبل مورد توجه گوگل واقع شده و رشد کردند. منظورم سایتهایی است که آنها را به عنوان دایرکتوری یا سایت مرجع میشناسیم.
بعد از الگوریتم کبوتر گوگل اگر کسب و کار خاصی را در یک لوکیشین مشخص جستجو کنید، احتمال اینکه یکی از سایتهای مرجع را در صفحه اول ببینید زیاد است.
در تصویر زیر، نتایج گوگل برای جستجو عبارت "شیرینی فروشی ستارخان" را میبینید.
همانطور که در تصویر دیدید هر سه نتیجه اول، سایتهای مرجع یا دایرکتوری هستند. از جمله سایتهای دایرکتوری خارجی به Yelp و از ایرانیها به دانرو و پونز میتوان اشاره کرد.
سخن پایانی
این از کبوتر گوگل. بعد از خواندن این مقاله فکر میکنید سایت شما چه تغییراتی نیاز دارد؟ اصلاً کسب و کاری دارید که بخواهید در یک منطقه خاص بیشتر دیده شود؟ همانطور که در این مقاله خواندید الگوریتم کبوتر به هرچه بهتر دیده شدن کسب و کارهای محلی میشود؛ پس هر چه سریعتر دست به کار شوید و روی سئوی محلی سایتتان کار کنید.
در پایان اگر مشاهده یا تجربهای از الگوریتم کبوتر و موضوعات مرتبط با آن دارید خوشحال میشویم با ما در میان بگذارید.






















