
سئو کلاه سیاه چیست و چگونه وبسایت شما را نابود می کند؟
ببینم چند نفر از شما از کاراکتر "جوکر" در شوالیه تاریکی خوشتان میآید؟ کاراکتر آدمکش و قانون شکن جوکر. شاید جواب خیلی از شما به این سوال مثبت باشد و واقعا با کاراکتر جوکر حال کنید. اصولا قانونشکنها و این کاراکترهای به اصطلاح بد برای خیلی از ما جذابیتهای زیادی دارند.
واقعا آدمهای باحالی هستند. اما متاسفانه این شخصیتهای بد و در عین حال جذاب عموما به سرنوشتهای خوبی دچار نمیشوند.
دنیای مجازی هم مانند دنیای واقعی قوانین مخصوص به خود را دارد. قوانینی که توسط موتورهای جستجو مانند گوگل پایه گذاری شدهاند. تمام وبسایتهای جهان مانند شهروندان قانونی این دنیای مجازی هستند و مانند هر شهروند قانونی باید به این قواعد و اصول پایبند باشند. و گرنه ... (جلوتر که برویم برایتان توضیح میدهم که وگرنه چه میشود). در این مقاله قرار است در مورد سئوی کلاه سیاه صحبت کنیم.
سئو چیست؟
سئو یا درستتر بگویم، SEO مخفف عبارت Search Engine Optimization است. سئو فرآیندی است که وبسایت شما را برای موتورهای جستجو خوانا میکند. همانطور که در بالا اشاره کردم، موتورهای جستجو قوانینی در این شهر مجازی برقرار کردهاند و یکی از اصول مهم و اولیۀ سئو و بهینه سازی سایت پایبندی به قوانین گوگل است. اگر به قوانین گوگل پایبند نباشید مطمئنا عواقب بدی در انتظار شماست. به شما شدیدا و اکیدا توصیه میکنم که از سئوی کلاه سیاه دوری کنید. حتما تا اینجا برایتان سوال شده که سئوی کلاه سیاه چیست.
سئو کلاه سیاه چیست؟
در یک کلام، کلاه ‘گذاشتن سر گوگل. سئو کلاه سیاه یعنی که شما سایت خود را بهینه میکنید و آنرا در نتایج جستجو بالا میآورید، اما با روشهای شیطانی و فریبکارانه. در روش کلاه سیاه شما را گول میزنید. و البته در مقابل هم گوگل بدجوری تنبیهتان میکند و سایت شما را از تمام نتایج جستجوی خود حذف میکند.
اجازه بدهید با یک آمار خوشحالتان کنم (البته اگر از شهروندان خوب و قانون دوست هستید) بر طبق آمار سایت معتبر searchenginejournal.com چیزی حدود 51% از ترافیک وبسایت شما از سرچ ارگانیک بدست میآید. آیا به ریسک آن میارزد که با قانون شکنی، به این میزان شگفتانگیز ترافیک سایت خود آسیب بزنید؟ پس شهروند خوبی بمانید تا به یک جایگاه ماندگار در گوگل دست پیدا کنید.
اما قبل از اینکه کامل و تکنیکی برایتان توضیح بدهم که سئو کلاه سیاه چیست، میخواهم کمی شهودی قضیه را به شما توضیح بدهم. برای اینکه بفهمید که آیا این تکنیکی که استفاده میکنید شامل سئو کلاه سیاه میشود یا نه کافی است از خودتان بپرسید که "آیا این تکنیک ارزشی به سایت من اضافه میکند؟ آیا سایت را برای کاربران خواناتر میکند و باعث میشود که آنها تجربۀ خوشایندتری از حضور در سایت من داشته باشند یا اینکه این کار صرفا برای این است که من در نتایج جستجو دیده شوم.
اگر پاسخ به سوالات بالا این است که "فقط میخواهم در نتایج جستجو دیده شوم" اوضاع کمی نگران کننده است. احتمالا به سمت سئو کلاه سیاه در حال حرکت هستید.
یک تاریخچۀ مختصر از سئو کلاه سیاه
خیلی وقت پیش، زمانی که باحال ترین آدم دنیا کسی بود که یک پیراهن چهارخانه در سیاتل تنش میکرد (یعنی فقط پوشیدن یک پیراهن چهارخانه میتوانست تو را با حالترین آدم دنیا بکند) دنیای سئو همانند غرب وحشی بود! دهه 90 بود و اکثر موتورهای جست و جویی که امروزه ما به سادگی از کنارش رد میشویم آن روزها هنوز نوپا بودند.
در این جهان بینظم و بیقانون سئو، هرکس هرکاری دلش میخواست میکرد، صفحات را به رگبار کلمات کلیدی میبستند. اگر میخواستی میتوانستی یک مزرعه لینک ایجاد کنی و جایگاه بالایی در نتایج جستجو پیدا کنی. (در این رابطه جلوتر بیشتر توضیح خواهم داد). میتوانستی به موتورهای جستجو یک چیز نشان بدهی و به کاربران یک چیز دیگر. خلاصه که هر دروغ و دغلی را میتوانستی به خورد موتورهای جستجو بدهی.
اما خب خوشبختانه (والبته برای بعضی متاسفانه) فریبکاری هیچوقت در جهان نمیماند. گوگل وارد عمل شد و اختیار جهان مجازی را بدست گرفت. الگوریتمهای خود را مدام و پی در پی آپدیت کرد و تمام وبسایتهایی که کارهایی از این دست میکردند، لینکهای اسپم میساختند و به طور بیرویه از کلمات کلیدی استفاده میکردند، را جریمه و تنبیه کرد.
پیام گوگل کاملا واضح بود: تمام وبمسترها و تولید کنندگان محتوا باید تجربه کاربری (UX) را نسبت به موتورهای جستجو در اولویت قرار دهند. آنها باید کاربر را در نظر بگیرند و گوگل تمام همتاش را در این راه گذاشت. سایتها باید محتوای ارزشمند داشته باشند، از سرعت خوبی برخوردار باشند و تا میتوانند کار را برای کاربران راحت کنند. اما در ادامه ببینیم که این سئو کلاه سیاه شامل چه مواردی میشود.
تکنیکهای سئو کلاه سیاه شامل چه مواردی است؟
مواردی که در ادامه به آن اشاره میکنم، مهمترین و معروفترین تکنیکهای سئو کلاه سیاه هستند.
1 - صفحات دروازه Doorway Pages
که با نام دیگر Gateway Pagesیا صفحه پرش (پل) هم شناخته میشوند. این صفحات قصد دستکاری در نتایج جستجو را دارند. این روش به این صورت است که شما یک عبارت خاص را جستجو میکنید، اما از این صفحه به صفحل دیگری "ریدایرکت" میشوید که هیچ ارتباطی با عبارت مورد سرچ شما ندارد. در حقیقت سیاهکاران با این روش گوگل را فریب دادهاند. برای اینکه این مسئله را بهتر متوجه بشوید، یک مثال ملموستر میزنم.
دیدهاید که در بعضی کانالهای تلگرام در میان پستهای تبلیغاتی به عبارتهایی شبیه این برمیخورید، "عکسهای شخصی شهاب حسینی و همسرش"، برای دیدن عکسها کلیک کنید و وقتی کلیک کنید، وارد صفحۀ خرید قاب موبایل میشوید. این کار بسیار غیر اخلاقی است و باعث میشود کاربران تجربۀ ناخوشایندی از سایت شما داشته باشند. من که به شخصه بابت این برخورد جدی با این پیجها از گوگل بسیار ممنونم.
2 - محتوای کپی شده و بیکیفیت
همانطور که از نامش پیداست، این تکنیک از محتواهای زرد بیکیفیت و کپی شده استفاده میکند. اما خوشبختانه موتورهای جستجو از این محتواها بیزارند و به دنبال سایتهایی با محتواهای منحصر به فرد و ویژه هستند. استفاده از محتواهای کپی شده، بیکیفیت، انباشته از کلمات کلیدی تکراری همه و همه در دسته سئو کلاه سیاه قرار میگیرد.
به جای اینکار
محتوای با کیفیت تولید کنید، نه فقط برای گوگل. برای کاربرانتان. وقتی محتوای با کیفیت و منحصر به فرد تولید میکنید، محتوایی که نیاز کاربرانتان را رفع میکند و برای آنها ارزشمند است، آنها بیشتر به شما اعتماد میکنند، محتوای شما را با دیگران به اشتراک میگذراند و کدام بک لینک بهتر از این؟
3 - استفاده افراطی از کلمات کلیدی
با آپدیتهای جدید گوگل این تکنیک سئو کلاه سیاه، مانند قبل کاربرد ندارد. امروزه موتورهای جستجو بسیار هوشمندتر از قبل عمل میکنند و به این سادگیها فریب کلمات کلیدی را نخواهند خورد.
در این روش شما یک پیج را با کلمات کلیدی خفه میکنید و اسپموار کلمه کلیدی را در عنوان سئو وب سایت، متن، توضیحات متا، توضیحات تصاویر و تمام بخشها پشت سر هم تکرار کنید. این کار شما به شدت به تجربۀ کاربرانتان لطمه میزند و مسلما محتوای شما نمیتواند به آنها کمک کند.
اما به جای اینکار
یکی از مهمترین الگوریتمهای گوگل " الگوریتم مرغ مگسخوار " است، که دقیقا وبسایتهایی که به صورت رگباری از کلمات کلیدی استفاده میکنند را هدف گرفته است. پس وبسایت شما هرگز با تکرار کلمات کلیدی به موفقیت نمیرسد. به جای اینکار از کلمات کلیدی در مسیر درست و بهینه استفاده کنید و هم کاربر و هم گوگل را خوشحال کنید. چند توصیه در مورد کلمات کلیدی:
- از کلمات کلیدی طولانی (Long-tail Keywords) استفاده کنید.
- از کلمات هم معنی، مترادفها و هم خانوادهها استفاده کنید.
- به جای استفاده از یک کلمۀ کلیدی، تمرکز خود را روی چند کلمه کلیدی بگذارید.
4 - ساختن مزرعۀ لینک
در این روش شما و گروهی از وبسایتها (که شاید همهشان را خودتان فقط به هدف لینکسازی ایجاد کردید) مداما به همدیگر لینک میدهید؛ یا با پرداخت پول به یک وبسایت بهطور مصنوعی و غیرطبیعی Inbound Link دریافت میکنند.
این باعث میشود که در مدت زمان اندک تعداد بسیار زیادی برای خود لینک ایجاد کرده باشید و این باعث افزایش رنک گوگل شما شود.
و البته همانطور که گفتم آپدیتهای جدید گوگل به شدت با این موضوع مقابله میکند و از آنجایی که در این روش کیفیت لینکسازی به شدت پایین است، سریعا توسط گوگل دستگیر میشوید. پس از اینکار درست بردارید.
5 - خریدن لینک (Paid Links)
در نگاه اول خریدن لینک برای سئو و بهینه سازی سایت فواید زیادی دارد. اول از همه اینکه کار بسیار راحتی است. شما تنها پول پرداخت میکنید و دیگر لازم نیست با تولید محتوای با کیفیت خود را به زحمت بیاندازید. دوم اینکه انکر تکستها (که یکی از فاکتورهای مهم در سئو هستند) کاملا مرتبط و طبق سلیقۀ سفارش دهنده انتخاب میشوند. همین دو دلیل کافی است که بفهمید این تکنیک چگونه نتایج گوگل را دستکاری میکند و یکی از جدیترین تکنیکهای سئو کلاه سیاه محسوب میشود.
اما حواستان باشد که گوگل به شدت هوشیار است و احتمالا خیلی سریع میفهمد دارید چه میکنید.
به جای اینکارها
به سراغ سایتهای پرسش و پاسخ و فرومهای پربازدید بروید. مثلا اگر حوزۀ کار شما کودک است، یکی از بهترین فرومها برای شما "نی نی سایت" است که بیش از هزاران مادر فعال در آن به بحث و گفتگو میپردازند. شما میتوانید متناسب با سوالات کاربران لینکهای وبسیاتتان را در جواب برای کاربران ارسال کنید. کلیک بر روی هر یک از آنها موجب ایجاد یک بک لینک برای یک سایت مرتبط با موضوع موردبحث میشود.
یک راه دیگر برای ساختن بک لینک با کیفیت و خوب فعالیت در شبکههای اجتماعی است؛ به خصوص گوگل پلاس، توییتر، فیس بوک و لینکدین. که به راحتی میتوانید لینکهای سایت خود را با کاربران به اشتراک بگذارید و بک لینک بگیرید.
6 - مخفی کردن متن و لینک
در این روش شما به هدف بهینه سازی برای موتورهای جستجو یک متن یا لینک مشخصی را برای بازدیدکنندگان مخفی میکنید. برای اینکه با ابعاد مختلف و عجیب این تکنیک مواجه شوید، یکی از روشهای متداول آن را به شما میگویم. یکی از روشهای مخفی کردن متن این است که شما انبوهی از کلمات کلیدی هدف را در بکگراند سفید مینویسید، که کاربران نتوانند آنرا ببینند اما رباتهای جستجوی گوگل بتوانند آنرا بخوانند.
به جای اینکار از روشهای زیر استفاده کنید
اگر به دنبال بک لینکهای معتبر هستید، میتوانید از تکنیک پست مهمان استفاده کنید و یا سعی کنید بعضی سایتهای مرتبط یا مکمل حوزه فعالیتتان را پیدا کنید و به تبادل لینک بپردازید. مثلا فرض کنید شما یک رستوران دارید، میتوانید سایتهایی که مواد اولیه شما را میفروشند را پیدا کنید، آنها را معرفی کنید و به آنها لینک بدهید و در مقابل آنها هم شما ر ابشناسند و به شما لینک بدهند.
7 - مخفی کاری Cloaking
کلمه Cloaking به معنای مخفی کاری است. جالب است که اگر این عبارت را در گوگل سرچ کنید، اولین نتیجهای که گوگل به شما نشان خواهد داد، توضیح همین تکنیک "پنهانکاری" کلاهپوشان سیاه است. این روش خبیثانه به این صورت است که شما موذیانه به گوگل یک محتوا و URL را نمایش میدهید و به کاربران یک چیز دیگر را.
در حقیقت با این روش شما گوگل را فریب میدهید. اما هدفتان از این فریب دادن چیست؟ این که برای کلمات کلیدی هدف خود رنک بگیرید. در حقیقت در این روش شما یکی از مهمترین قوانین گوگل را زیر پا میگذارید، چرا که به کاربران نتایج نامرتبط را نشان میدهید.
خود گوگل یکی از متداولترین مثالهای تکنیک مخفیکاری را برای ما آورده است.
مثلا شما یک صفحه نوشتاری HTML به موتورهای جستجو نشان میدهید، در حالی که برای کاربران یک صفحۀ تصویری نشان میدهید.
برای اینکه بهتر با این تکنیک طبهکارانه آشنا شوید، به اینفوگرافیک زیر دقت کنید.
هنگامی که گوگل متوجه میشود که شما برای افزایش رنک سایت خود کارهایی از قبیل: محتوای منفی جاوا اسکریپت (JavaScript-Hidden Content)، انکرتکستهای خالی و یا ریدایرکتهای غیرقانونی استفاده کردید، با جریمههای سنگین گوگل مواجه میشوید که به شدت جایگاه شما را پایین میآورد.
8 - قرار دادن متن یا کلمات کلیدی در صفحه
در این روش شما به موتورهای جستجو یک محتوا و به کاربران یک محتوای دیگر را نمایش میدهید.
9 - کامنتهای اسپم (Spam Comments)
تا به حال در سایتتان با کامنتهای اسپم مواجه شدید؟ کامنتهایی که پیام بیارزشی دارند و حاوی یک لینک کاملا بیارتباط با محتوای شما هستند. اینها همان کامنتهای اسپم هستند. و البته این یکی از بیفایدهترین تکنیکهای سئو کلاه سیاه است، چراکه بک لینک آن هم نوفالو است و تقریبا تاثیر بسیار کمی در سئو دارد. پس بیخود وقتتان را تلف نکنید.
یک نکتۀ مهم: هر وقت در کامنتهای سایت خود با کامنتهایی از این قبیل مواجه شدید، حتما آن کامنت را پاک کنید چون فقط به هدف بک لینک گذاشته شده و اگر هر از چندگاهی کامنتها را بررسی نکنید، با حجم زیادی از این کامنتهای اسپم مواجه میشوید که کاربران شما را اذیت خواهد کرد.
به جای اینکار
زمینههای نزدیک به فعالیت خود را پیدا کنید، مقالات آنها را بخوانید و کامنت بگذارید. اما کامنت مرتبط و واقعا محتوای آنها را مطالعه کنید. همینطور دقت کنید که اصلا در اینکار افراط نکنید، چرا که گوگل اسرافکاران را دوست ندارد. وقتی مرتبط و به جا کامنت بگذارید، امکان اینکه بتوانید کاربرانی را به سمت سایت خود جذب کنید هم زیاد است.
با این اوصاف چگونه به جایگاه بالایی در گوگل دست پیدا کنیم؟
سئو کلاه سفید. با پایبندی به قوانین و مقررات گوگل و با روشهای درست سئو وب سایت میتوانید جایگاه خوبی در گوگل بدست آورید. البته که این روشها یک شبه نیست و نیاز به زمان و انرژی دارد، اما وقتی گوگل به سایت شما اعتماد کرد و جایگاه خوبی بدست آوردید، دیگر به این راحتیها جایگاه خود را از دست نمیدهید. ( میتوانید به مقاله " سئو کلاه سفید چیست ؟ " مراجعه کنید )
بدون شک، بهترین کاری که برای بدست آوردن جایگاه مناسب در گوگل میتوانید انجام بدهید، ساختن محتوای آموزنده و با کیفیت برای کاربران است، محتوایی که بهترین پاسخها را به نیازهای کاربران بدهد و مشکلات آنها را حل کند. این نیاز به یک بررسی و تحقیق اساسی در زمینه کلمات کلیدی (Keyword Research) دارد. تا زمانی که شما ندانید کاربرانتان به دنبال چه هستند، نمیتوانید محتوای آموزنده و مناسب برای آنها تولید کنید.
علاوه بر این محتوای خوب، در لینک بیلدینگ شما هم تاثیر بسیار مثبتی دارد. چراکه سایتهای زیاید به محتوای شما لینک میدهند و این بهترین راه لینکسازی است.
قبل از شروع نوشتن محتوای با کیفیت باید به کدام یک از المانهای سایت توجه کنیم؟
قبل از هر چیز به این سه نکته اساسی در مورد سایت خود دقت کنید.
- سرعت سایت شما مناسب باشد.
- امنیت سایتتان خوب باشد.
- چیدمان سایتتان به بهترین شکل، کاربر را هدایت کند
در سال 2018 گوگل به طور رسمی اعلام کرد که تمام سایتها و صفحاتی که سرعت لود شدن آنها پایین است را جریمه میکند. (به خصوصی در نسخۀ موبایل) چراکه بیشتر کاربران تحمل کند بودن سایت را ندارند و کندی سایت کلافهشان میکند و حتما با چیزهایی که تا الان گفتم فهمیدهاید که گوگل چقدر رضایت کاربران برایش اهمیت دارد.
و در نهایت
سیاه نباشید. استفاده از تکنیکهای سئوی کلاه سیاه ریسک بسیار بسیار بالایی برای سایت شما دارد. این روشهای غیر قانونی بالاخره دیر یا زود توسط گوگل شناسایی میشوند و وبسیات شما سریعا توسط گوگل جریمه میشود، رنک سایتتان به شدت پایین میآید، یا اینکه گوگل شما را به طور کامل از نتایج جستجو حذف میکند.
سعی کنید که همانند لاک پشت قصههای کودکی آهسته و پیوسته بهینه سازی سایت خود را انجام دهید و از روشهای خرگوشی و تند و گهی خسته به شدت دوری کنید.


















